Animatie 2D / 3D

De keuze van 2D of 3D is soms niet eenvoudig. En soms komt het er op neer dat het eenvoudiger is een combinatie te doen.

De beste illusie is verweven met de waarheid.  

Deze zee is 3D nagebouwd, maar de achtergrond afbeelding is een 2D foto. De reflectie in het water wordt wel weer echt berekend waardoor het niet opvalt dat de wolken bijvoorbeeld niet echt in een 3D omgeving bestaan.

De pelicaan is gerotoscoped (per frame uitgeknipt) en er over heen gelegd. Natuurlijk ook met een reflectie, al is die maar heel subtiel.

Soms is het verschil tussen 2D en 3D niet helemaal duidelijk. En vaak wordt het ook nog eens door elkaar gebruikt. 

Bij 3D animatie kijk je als het ware om een object heen. Maar dit effect is in veel gevallen na te bootsen in een 2D omgeving. 

Veel hangt af van complexiteit van 3D en of dit op een goeie manier te 'faken' is in 2D. Alles in 3D maken is vaak niet nodig en soms kiezen we juist bewust voor 2D vanwege een specifieke uitstraling. 

De illusie is onbeperkt

Heel veel dingen zijn te filmen, maar niet alles. 

Gelukkig is de rest te simuleren. Informatieve animaties helpen een verhaal helder over te brengen. Soms beter dan dat het in realiteit er uit zou zien.

Door de samenwerking met Sieraad.media kan elke animatie voorzien worden van de juiste audio of gesproken teksten.  

Fysieke simulatie

In 3D programma's is het nog belangrijker om fysieke elementen zoals zwaartekracht / wind / geluid en interactie van verschillende objecten etc realistisch te kunnen nabootsen. Disney is vanaf het begin af aan sterk geweest in natuurgetrouwe bewegingen. En dat komt door de bestudering van de natuur en hoe deze beweegt. 

Veel van de formules die daaruit volgden zijn vastgelegd in de software die we vandaag de dag gebruiken. 

Hiervoor zijn complexe systemen en formules opgezet om op realistisch manier bijvoorbeeld de zee na te maken en volledige controle te hebben zodat elke vorm die in het echt kan voorkomen gesimuleerd kan worden op een natuurgetrouwe manier. .

De kracht van het simuleren is dat het in door het in een setting te plaatsen waar dit in de fysieke wereld niet mogelijk is, je een heel bijzonder effect krijgt. 

Bij dit water zie je de prachtige 'caustics' die het licht op de vloer geeft. Merk op dat er helemaal geen glazen kom omheen zit en dit alleen het water is?! Fysiek onmogelijk maar toch ziet het best realistisch uit op het eerste gezicht. 

Als je de animatie hiervan ziet komt het effect pas echt goed naar voren. (hou de muis op de afbeelding)

De verschillende elementen zoals wind en zwaartekracht, dikte van de vloeistof etc zijn op alle denkbare manieren in te stellen. Dit maakt het systeem ontzettend krachtig maar ook tijdrovend om goed in te stellen.

Maar heb je het zover dan kun je er meer mee dan in werkelijkheid mogelijk is! 

Deze 3D animatie reageert op de audio.

De vervorming van de O wordt gestuurd door de echte amplitude van de bijbehorende audio.
Het effect heeft een handmatige fall-off zodat de andere letters er in mindere mate ook op reageren. Alsof de ! het epicentrum is van de beweging en dus het centrum van het geluid. De zwarte letters staan iets naar achteren en hebben daardoor minder  vervorming. 

Door het in 3D op te zetten zie je een klein beetje van de zijkanten van de tekst wat mee beweegt en een subtiel  kleurverloop vanwege de lichtbron die het logo verlicht.

Het zijn juist die kleine subtiele dingen die de kijker het gevoel geeft dat het echt een fysiek 3D object is. 

In 3D zijn er diverse fysieke reacties te programmeren

Deze animatie reageert op wind.

De steeltjes die loskomen worden getriggert door onzichtbare objecten. De opgegeven zwaartekracht en gewicht van de losse delen bepaalt vervolgens hoe de wind effect hierop heeft.

De wind is volledig in te stellen op kracht, richting maar daarnaast nog tientalle andere specifieke waardes waardoor het helemaal te finetunen is. Verander je 1 van deze waardes dan zal de animatie er direct anders uitzien omdat ieder afzonderlijk object hier op zichzelf op reageert.

Dit is een combinatie van 2D en 3D

De vlag achter Bob Marley is een 3D animatie waardoor je wat schaduw werking hebt op het golven van het doek.
Een stof materiaal dus wat reageert op zwaartekracht en wind.

De platte afbeelding van Bob Marley is in photoshop uitgeknipt en er boven opgelegd.

En in After Effects is vervolgens een 2D rook video element toegevoegd zodat er wat extra beweging in het geheel komt. 

Deze animatie is in een serie gebruikt bij optreden van Hoedadso. Kijk bij projecten voor meer informatie.

Het 'tot leven' brengen van objecten.

We zijn steeds meer gewend geraakt aan allerlei objecten die mensachtige bewegingen kunnen maken. 

In 3D kun je bijna elke illusie waar maken. 
Bijvoorbeeld deze matras animatie. de vingers kunnen apart worden geanimeerd, de hand kan in elke positie gezet worden, maar het geheel zit ook via de arm vast aan het hoofdonderdeel. Beweegt het hoofdonderdel dan heeft dit effect op alle daaraan vast zittende onderdelen. Vergelijkbaar met hoe je dit in het echt zou bouwen, met schanieren en gewrichten. Waar moet iets flexibel zijn en waar niet. Dit bepaald uiteindelijk de bewegingen van het onderwerp. Eenmaal opgezet zijn de mogelijkheden eindeloos.

 

Ook deze animatie is in een serie gebruikt bij optreden van Hoedadso. Kijk bij projecten voor meer informatie en meer voorbeelden.

Deze animatie is in 3D gemaakt. De beweging is van een echte acteur. In principe kun je een skelet opbouwen van elk willekeurig voowerp en daar deze beweging aan koppelen.
Ik heb er voor gekozen bollen te gebruiken en 1 grote bol als hoofd. De kleine gekleurde balletjes worden gegenereerd vanuit de skelet vorm en vanwege de toegewezen fysieke eigenschappen springen deze juist weg van het lichaam en vallen op de grond. 

De complete video is te bekijken op youtube. 

Animatie van TukTuk in een cartoon (low poly) setting. Aandrijving en vering zijn dynamisch. 

Zodra je het model in 3D hebt kun je hier heel erg veel mee doen.

Logo animatie

Vrijwel elk logo is te animeren. In 2D of in 3D. 

Bij het maken van het logo kunnen we er al vanuit gaan dat het te animeren moet zijn. Dit geeft nog meer mogelijkheden.
Je kent vast wel die reclames / filmlogo's waar je een animatie ziet die uiteindelijk eindigt in het stilstaande logo.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het logo continu door te laten bewegen. Als een beweging niet te druk is kan dat een leuke toevoeging zijn voor elke website. 

Verrijken van stilstaande beelden

Ook voor stilstaande afbeeldingen, een foto, kan het een meerwaarde zijn om daar in een 3D programma iets aan toe te voegen. 

  • +31 6 179 25 108
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Grafisch ontwerp bureau

Copyright 2020 Designer illusions - Algemene voorwaarden
KvK 180.69299 - BTWnr. NL001923607B73

Marijkestraat 1 - 5121 XB - Rijen - 06-179 25 108
V
anaf 27 december 2021 Muggenbergstraat 62 - 5045 DJ -Tilburg